Мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху приетите

...
Мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху приетите
Коментари Харесай

Мнозинството в парламента отхвърли ветото върху спорните поправки на АПК

Мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху признатите на второ четене спорни промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), които остро критикувани от опозицията и юридическите среди.

Народните представители поддържаха още веднъж измененията в Административнопроцесуален кодекс със 146 гласа " за " и 69 " срещу ". Единствено от Българска социалистическа партия поддържаха ветото, а ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Обединените патриоти " и Воля още веднъж утвърдиха противоречивите промени. Ветото на държавния глава от 1 август, с което оспори 16 разпореждания в признатия законопроект, беше отхвърлено.

Социалистите оповестиха, че незабавно щом законът бъде обнародван, те ще изпратят тъжба против него го Конституционния съд. 

Измененията фрапантно усилват на таксите за касационните тъжби. Промените в Административнопроцесуален кодекс въвеждаха и закрити за жителите съвещания на Върховния административен съд (ВАС), както и премахването на последната инстанция в десетки закони, след които за околната среда и за достъпа до социална информация. 

" С тези оферти се обръща досегашният принцип на правовата страна, на конституционния ред. Заседанията, в които жителите пазят правата си, в този момент ще бъдат закрити, по изключение открити. А не противоположното, както беше до момента ", разяснява по време на дебатите водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Според нея решенията за правата на жителите ще се вземат „ на мрачно “. Председателят на правната комисия и народен представител от ГЕРБ Данаил Кириов обаче е на друго мнение - съгласно него закрити съвещания на Върховен административен съд ще има единствено в случай че съдът реши, също така доста от делата, за които е отстранена втората инстанция, и до момента такава нямало. 

Едно от главните терзания на екологичните организации е, че с новите правила правосъдните такси за екологичните каузи ще станат непостижими , а повода е, че те ще се дефинират от материалния интерес на капиталовото желание.

Става дума за наредбите, които предвиждат и нарастване на таксата за касационно обжалване при определяем веществен интерес. Ако той е под 10 млн. лв. -таксата ще бъде 0.8%, само че няма да може да бъде повече от 1700 лв.. Ако ползата е над 10 млн. лв., таксата ще бъде до 4500 лева, а до момента е била 5 лева Това значи, че колкото по-скъп е даден прокет, толкоз по- висока ще е таксата за тях. 

По време на дебатите в пленарната зала депутатът от Движение за права и свободи Хамид Хамид атакува точно екоорганизациите, които на съвещанието на правната комисия се оповестиха срещу измененията в Административнопроцесуален кодекс.

" В документите им няма нищо ново. Новото беше наличието на гостите през вчерашния ден. Новото беше, че 95% от гостите в правна комисия идваха за първи път на разискването на законопроекта, къде бяха две години. внезапно се появиха, с цел да бранят ветото на президента. Над 90% бяха представители на станалия прочут " Зелен октопод ".  И те, които генерират огроми доходи от планове и грантове, на сметките им могат за завидят големи следствени семейства, те настояват, че нямат 350 лвеа за обжалване на втора инстанция ", сподели той.

Срещу увеличенитето на таксите се обиявиха и депутатите от Българска социалистическа партия по време на днешните диспути.

" Не може да се слага тъждество сред административно съдопроизводство и гражданското и въвеждането на пропорционални такси за тях. Целите на административното произвеждане са разнообразни от тези на гражданското. Би следвало от трибуната на Народно събрание да защитим главните правила в една правова и демократична страна във връзка с достъп до правораздаване, във връзка с господство на закона, разяснява социалистът Филип Попов.

След промените таксите за първа инстанция останаха същите - 10 лева за жители и 25 лева за организации и компании. За произвеждане по анулация на влезнали в действие правосъдни актове се събира такса в размер на 30 лв. за жители и 150 лв. за организации и компании. Те плануват нарастване на таксите в касационното произвеждане. Касационният жалбоподател ще внася такса в размер на 70 лв., а когато жалбоподател е компания или организация - 370 лв.. Досега физическите лица плащаха 14 лева, а за компаниите - 25 лева

Според ръководещите признатото увеличение на таксите ще приключи оспорването на втора инстанция единствено поради самото оборване. Освен това те считат, че по този начин няма да се стига до толкоз постоянно блокиране на огромни капиталови планове. 

В признатия законопроект има и опция за освобождение от такса за жители, които нямат задоволително средства да платят таксата - това е допустимо за жители, за които е прието от съда, че са такива.

Българска социалистическа партия обаче са на мнение, че въпреки това признатите промени лимитират опцията на хората да могат да пазят правата си поради увеличените такси. " Много от жителите няма да могат да защитят и да търсят правата си. Увеличението на таксите евентуално няма да е посилно за тези, които желаят да апелират отвод за обществени помощи ", разяснява Нинова.

От ГЕРБ репликираха, че тази опция за освобождение от такса е задоволителна, с цел да подсигурява достъпа да правораздаване.

" Аргументите, че жителите нямат пари и не могат да водят дело са неоснователни ", разяснява и Хамид Хамид от Движение за права и свободи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР